Fergus Garrett - Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Fergus Garrett

Archief > 2013

Zaterdag 23 maart 2013: ‘Succession planting’
Op 23 maart was Fergus Garrett te gast in Hof ter Saksen. Bestuurslid Dirk De Roose van Hortus ter Saksen vzw  vatte zijn leven en voordracht kort samen.
De heer Garrett was 15 jaar lang de hoofdtuinier van Christopher Lloyd op Great Dixter in Northiam. In al die jaren was hij ook zijn beste vriend geworden. Lang had de beroemde tuinschrijver volgehouden dat het hem niets kon schelen wat er met zijn tuin gebeurde na zijn dood, maar kort voor zijn overlijden zei hij: "Fergus de toekomst van Great Dixter ligt in jouw handen". Trouw aan zijn leermeester en boezemvriend heeft die al zijn moed bijeen geschraapt en is hij aan de gigantische taak begonnen om een van de iconen van de Britse tuingeschiedenis te redden. Dat was geen sinecure als je weet dat daar ettelijke miljoenen ponden voor nodig waren (en gedeeltelijk nog zijn).
Fergus Garrett zet, met zijn eigen accenten, de traditie van zijn voorganger verder: stoutmoedig en doortastend tuinieren, wars van alle trends, maar altijd met het doel om er iets verrassends, harmonieus en romantisch van te maken. Hij zette in Beveren met veel verve en veel voorbeelden uiteen hoe je een border het hele jaar mooi houdt. In een waterval van woorden volgde het ene voorbeeld op het andere. Het begint met talloze bolgewassen, en een zijsprong naar de natuurlijk ogende grasvelden in Northiam, in de late winter en de vroege lente. Daarna volgen allerlei lentebloeiers en ook inheemse planten krijgen een plaats als ze die verdienen. Het kanten borduursel van Fluitekruid tussen de andere planten ontlokt bij menig bezoeker de vraag of er een paar tuiniers ziek geweest zijn de laatste tijd. Niets is minder waar: de plant vormt een mooi weefsel tussen de andere planten, maar moet onder het mes voor ze in het zaad komt. Vooraf is er ook al een medewerker doorgegaan om niet meer dan het gewenste aantal planten te laten staan. Na de bloei in het voorjaar verdwijnen er nogal wat planten: teruggesnoeid of gewoon uitgetrokken. Wat niet perfect is, vliegt er uit en wordt vervangen door wat beters. Dat gaat zo van seizoen tot seizoen, maar ook over de jaren heen. "Zo blijft alleen het beste over," zegt Fergus, "en zo wordt tuinieren ook niet eentonig, want elk jaar hebben we andere combinaties. Wat excellent werkt, houden we aan. Met de andere planten maken we nieuwe combinaties en we proberen ook voortdurend nieuwe planten uit."
Ook in het najaar en de winter moet alles er geweldig uit zien. De beste wintergroene struiken, een aantal siergrassen en silhouetten van geschikte vaste planten zorgen daar voor. Wat rijp op een knisperende ochtend doet de rest. Door al die zorgen en al die inspanningen is Great Dixter een domein dat je elke maand zou moeten kunnen bezoeken: je krijgt telkens een ander plaatje voorgeschoteld. Fergus illustreerde dat ook met voorbeelden van successies doorheen het jaar.  De sleutel is veel inzet en een echte gemengde border. Daarin is zowel plaats voor boompjes en struiken, als voor vasteplanten, tweejarigen, eenjarigen en bolgewassen. Hij waarschuwde er ons wel voor op te letten met bollen met bredere bladeren zoals sommige tulpen. Als je die niet zorgvuldig plaatst, kunnen ze vasteplanten in de buurt verstikken. Het blijft voortdurend zoeken en heel goed opletten wat er gebeurt.
Na de voordracht was iedereen zo enthousiast, dat bij het napraten van overal de vraag kwam, wanneer hij nog eens terugkwam. Toen Fergus ons verliet heeft hij beloofd om dat te doen, maar het zal wel erg passen en meten worden in zijn erg drukke agenda.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu