- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Expo²: Een tuin uit de tijd van VIJD
Nog tot oktober 2021, openingstijden park Hof ter Saksen
 
Expo 1: Flora van het Lam Gods
In de Sint-Baafskathedraal in Gent, moeten  de Vijdkapel en het Lam Gods de wereld eraan herinneren hoe belangrijk en godsvruchtig de familie Vijd wel was. Het Van Eyck-jaar 2020 zet een jaar lang de Gentse broers Van Eyck en hun wereldberoemde De Aanbidding van het Lam Gods in de picture. In Beveren wordt het  jaar rondgemaakt met VIJDAWA! Joos Vijd, zoon van de baljuw van Beveren, gaf immers de gebroeders Van Eyck  opdracht tot het schilderen van het wereldberoemde altaarstuk.
Ook in 2021 staat nog heel wat op stapel, een aantal evenementen kon immers door de Corona-pandemie niet plaats vinden.
 
De tuin op het Lam Gods biedt een grote verscheidenheid aan planten, maar is bovenal een tuin vol symboliek. Het hemelse paradijs wordt bevolkt door tal van immergroene planten die symbool staan voor de onsterfelijkheid, door lentebloeiers die de continue vernieuwing en de heropstanding symboliseren en door een reeks van geneeskrachtige planten die kunnen opgevat worden als een zinnebeeld voor de helende kracht van het geloof. In Hof ter Saksen ontdek je welke planten deel uitmaken van zo’n paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek.
 
Expo 2: Herbarijs
In Beveren bedacht Jan Vijd, neef van Joos Vijd, het Wilhelmietenklooster dat als godshuis was opgericht uit de erfenis van Joos Vijd en Elisabeth Borluut. Gedurende een jaar moesten monniken  iedere dag een mis opdragen voor het zielenheil van Jan. Als de Wilhelmietenmonniken zich van deze belangrijke taak kweten, werd hen een bijzonder manuscript  geschonken:  de verzamelde kruidenkennis van Jan Yperman of Herbarijs (1351). Deze vertelt in Oud-Nederlands over kwalen en welk kruid er tegen gewassen was. Wou Jan Vijd de Wilhelmieten een leerboek schenken als hulpmiddel bij de opvang en verzorging van pelgrims en tijdelijke passanten?
Hoe het ook moge zijn, in Hof ter Saksen maak je kennis met de kruiden uit dit Herbarijs en hun geneeskracht in de Middeleeuwen.
o    Organisatie: NEC Hof ter Saksen – dienst Natuurontwikkeling, gemeente Beveren
o    Info: T 03 750 18 72 of natuurontwikkeling@beveren.be
o    Plaats: park Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu