- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Dagtrip naar Nederland
Zaterdag 31 augustus 2019, 7.30 – 19 uur
Voor de derde maal op rij brengt onze dagtrip ons naar Nederland. En deze keer blijven we in de onderste regionen van het land, zodat we niet al te lang in de bus moeten doorbrengen.
Onze eerste halte is het stadje Oudenbosch waar we het Arboretum Oudenbosch bezoeken. Deze botanische tuin is ontstaan door het samenvoegen van twee voormalige kloostertuinen en wordt beheerd door een stichting  waarbij een team vrijwilligers voor het -perfecte- onderhoud zorgt. De collectie bevat onder andere mooie verzamelingen paardenkastanjes (Aesculus), sneeuwbal-(Viburnum) en specerijenstruiken (Calycanthus). Daarnaast bezit het arboretum een mooie collectie planten en struiken uit de gematigde streken van Europa, Azië en Amerika en enkele merkwaardige eiken (Quercus glandulifera “Theofaan”) en beuken (Fagus sylvatica “Oudenbosch”) met speciale bladkleuren.
Onze tweede stop is de gemeente Kaatsheuvel waar we de schitterende tuin De Dijkgaerd van de familie Vos bezoeken. In deze prachtige, 6200 m² grote tuin, bevinden zich meerdere intieme tuinkamers op kleur, grote gazons met verrassende vaste plantenborders, een romantische rozentuin, een grote vijver en een fraaie moestuin. Sinds begin 2018 werd ook begonnen met de aanleg van een perceel met merkwaardige bomen en heesters met een natuurlijke onderbeplanting en veel grassen.
Hier wordt ons door de vrouw des huizes ook een lunch aangeboden.
Het programma in de namiddag kan er als volgt uit zien. Ofwel rijden we in de buurt naar het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Dit is een natuurgebied van 3500 ha en is enerzijds grotendeels een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos, maar ook een uitgestrekte beekdalzone. Hierin ligt het natuurgebied De Brand met zijn afwisseling van hakhoutbossen, natte weilanden en moerasruigten. Hier kunnen we onder leiding van natuurgidsen een wandeling maken om de uniek fauna en flora van het gebied te ontdekken.
Een tweede optie in de namiddag is het bezoeken van nog enkele fraaie tuinen (onder andere De Tuynkamer) in Midden Brabant.
Omdat we bij het ter perse gaan van onze programmabrochure nog niet beschikten over alle inlichtingen en prijzen zal het definitieve programma en de prijs na prospectie via een nieuwsbrief in het voorjaar bekend gemaakt worden.
We komen rond 19 uur terug in Beveren aan.
o    Organisatie: Hortus ter Saksen vzw i.s.m. Present Cars
o    Reisbegeleiding en info:  François Seghers, coisseghers@gmail.com
o    Plaats van afspraak en vertrek bus: parking CC ter Vesten, Gravenplein, 9120 Beveren, vertrek bus om 7.30 uur.
o    Deelname en inschrijving: vermoedelijk 55 euro pp, inclusief de bezoeken aan de tuinen en het arboretum met gidsen alsook de lunch met drank. De definitieve prijs wordt in het voorjaar via een nieuwsbrief meegedeeld.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu