- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Klimaat en biodiversiteit: fietssafari geveltuinen, water en ontharden [AFGELAST]
Zaterdag 29 april 2023, 9.30 – 13 uur
In de reeks klimaat en biodiversiteit benadrukken we thema’s die maatschappelijk en laagdrempelig zijn. Op twee thema-avonden rond ‘gevelgroen’ en ‘water en ontharden’, die in december 2022 plaatsvonden, gaven respectievelijk Bruno Verschaeve van Groene Gevels vzw en Bernadette Pieters, adviseur bij Stadsbestuur Sint-Niklaas dienst Projecten openbaar domein ons een inleiding.
 
Op 29 april trekken we met de fiets op safari in Sint-Niklaas om enkele gevelgroen- en onthardingsrealisaties te bekijken. Sint-Niklaas schakelde een stevige versnelling hoger op het vlak van vergroening en ontharding. Het geveltuintjesproject speelt hierin een belangrijke rol. Er is duidelijk interesse in gevelgroen, want in Sint-Niklaas hapten meer dan 600 bewoners toe op de vraag om gratis een geveltuin te laten inrichten. De stad legde ondertussen heel wat geveltuintjes en groenslingers aan en veel nieuwe geveltuinen staan in de steigers. Er doken al groen- en onthardingsrealisaties op in Sint-Niklaas: ‘De straat van de toekomst’, de Kardinaal Cardijnlaan, het Wonderwoud in de Schongaustraat, de nieuw aangelegde Winkelwandellus, de ontharding van de Houtbriel, de Clementwijk... Elk op hun manier maken deze kleine en grote ingrepen de stad klimaatbestendiger, biodiverser, levendiger en aangenamer.
Deze realisaties zijn een inspiratiebron: hoe kan jij je omgeving, en je (voor)tuin vergroenen met maximale opslag, gebruik en infiltratie van water?
Ben je benieuwd hoe jouw groene gevel of ontharde (voor)tuin eruit kan zien? Het geeft een boost aan de biodiversiteit en vele voordelen voor het klimaat. Een kleine moeite voor jou, betekent echt een wereld van verschil.
 
We trekken met de fiets door de stad en bekijken een aantal van deze inspirerende onthardings- en groenprojecten. De fietstocht zelf zal max. 10 tot 15 km bedragen, maar we stoppen regelmatig.
 
Wist je dat ‘de Tuinrangers’ de inwoners van Sint-Niklaas gratis op weg helpen om van hun tuin een groenparadijs te maken? Ze geven ons graag een woordje uitleg over hoe ze dat aanpakken.

Organisatie: Hortus ter Saksen vzw
  • Begeleiders: Bruno Verschaeve, vzw groene gevels en Bernadette Pieters, adviseur bij Stadsbestuur Sint-Niklaas
  • Waar? Samenkomen met fiets aan de voorkant Station Sint-Niklaas aan de spiegelende halve bol
  • Huren van een fiets is mogelijk bij het fietspunt. Dit moet je wel zelf regelen: https://denazalee.be/fietsen/fietsverhuur/
  • Deelname: 12 €/ pp
  • Inschrijven via info@hortus-ter-saksen.be en overschrijven van 12 euro per deelnemer op rekeningnummer BE86 1030 5638 4350 van Hortus ter Saksen vzw met vermelding van: ‘fietssafari Sint-Niklaas’, en naam deelnemer(s)

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu