Vlinders - Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Vlinders

Archief > 2012

‘Een tuin vol vlinders’
De lente maakt een inhaalbeweging waardoor de eerste vlinder- en hommelwaarnemingen eindelijke een feit zijn.
Wist je dat vlinders 20° C  nodig hebben om te kunnen vliegen? Of dat dag- en nachtvlinders eenvoudig te  onderscheiden zijn aan de antennes? Antennes met een bolletjes aan ’t einde zijn typisch voor dagvlinders, alle andere vormen horen bij nachtvlinders. Antennes zijn niet alleen voorzien van duizenden facetoogjes, maar ze dienen ook om de partner op te sporen via geurstoffen.
Einde november 2012  nodigde Hortus ter Saksen vzw Joeri Cortens van Natuurpunt uit om ons een en ander uiteen te zetten over vlinders, maar vooral hoe jezelf je tuin aantrekkelijk kan maken. Secretaris Anita Morjaen was erbij en noteerde alvast volgende tips:
Eerst en vooral is het nuttig om weten welke plant een vlinder verkiest. Zo houdt  een koolwitje
van kolen en Oostindische Kers, een klein geaderd witje is een bosliefhebber, een citroenvlinder legt zijn eitjes op sporkehout en brandnetels trekken o.a. vlinders en rupsen van atalanta, distelvlinder, kleine vos, gehakkelde aurelia en landkaartje aan. Een ongemaaid hoekje met bramen, klavers en brandnetel als voedselplant voor de rupsen is top voor deze geliefkoosde fladderaars.

(Foto Koolwitje in Hof ter Saksen, Steven House) 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu