- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Vegetatieve vermeerdering: leren van de natuur
Donderdag 24 januari 2019, 20 uur
Het hoeft niet altijd zaaien te zijn. Meer zelfs: voor vele tuingewassen komt zaaien er nauwelijks aan te pas. Het hoeft niet altijd stekken of enten te zijn, maar dat zijn wel de vaakst gebruikte vegetatieve vermeerderingstechnieken. Maar er zijn natuurlijk ook bollen en knollen, uitlopers, wortelstokken en wortelscheuten. En wie weet wat marcotteren is en hoe belangrijk micropropagatie is voor de moderne land- en tuinbouw? Oculeren heeft de Europese druiventeelt ruim honderd jaar geleden van de ondergang gered. Tegelijk kon de iepenziekte zich zo snel verspreiden omdat de meest iepen allemaal identieke “tweelingen” waren. Kon de schimmel eentje de baas, dan allemaal en Ophiostoma raasde als een sneltrein over heel Europa.
Soms is de natuur ons te sterk met zijn vegetatieve technologie. Denk maar aan distels, bramen, brandnetels, valse acacia’s, witte abeel,… Vegetatieve vermeerdering is niet altijd rozengeur en manschijn voor ons mensen, maar voor de planten die ze ontwikkelden vaak wel.
Het begon in een ver verleden allemaal met kijken wat de natuur in petto heeft en daarop voortbouwen, experimenteren, reageren en af en toe wat geluk hebben. Eeuwenlang hebben gestreepte en gevlamde tulpen de rijken van Europa in de ban gehouden en alleen vegetatieve vermeerdering kon hun exact patroon behouden en dan nog… We bekijken de voor- en nadelen van vegetatieve vermeerdering en hoe in vitro-cultuur het aardappelras ‘Edward VII’ van de totale ondergang redde. Diezelfde techniek heeft er ook voor gezorgd dat een hele pot Cymbidium nu minder kost dan een bloeiende tak van die orchidee op water veertig jaar geleden.
o    Organisatie: Hortus ter Saksen vzw
o    Lesgever: Dirk De Roose
o    Plaats: hoevegebouw  Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren of inrit naast Zandstraat 167, 9120 Beveren
o    Deelname: 5 euro
 

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu