- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Cursussen en voordrachten

Workshop waswafels voor en door imkers
Zaterdag 18 januari 2020 , 9 – 16 uur
Een waswafel is een dun plaatje bijenwas dat in de houten kaders van de bijenkast vastgemaakt wordt en waarop de honingbijen hun wasraat uitbouwen. Onderzoekers  hebben vastgesteld dat in de waswafels die de imker in de handel aanschaft, heel wat schadelijke residuen aanwezig zijn.

Tuinieren in pot
Donderdag 5 maart 2020, 20 – 22 uur
Wie weinig plaats heeft, kan nog altijd aan de slag in potten, kuipen en andere containers. En ook wie veel plaats heeft kan extra accenten leggen met planten in containers en die telkens op hun best op cruciale plaatsen presenteren. Wie ooit Great Dixter bezocht, weet wat ik bedoel.

Snoei in de hoogstamboomgaard - GEANNULEERD
Zaterdag 14 maart 2020, 13.30 – 17 uur
Bij het aanplanten van een fruitboom is snoei noodzakelijk om te komen tot een goede ontwikkeling van de gesteltakken. De volgende vijf tot tien groeijaren zorgt de vormsnoei voor voldoende vruchthout op de juiste plaats. Daarna zorgt de onderhoudssnoei voor de juiste verhouding tussen groei en bloei.

Biodiversiteit. Een verhelderende blik.  GEANNULEERD
Maandag 20 april 2020, 20 – 22 uur
Biodiversiteit is de verscheidenheid van dier- en plantensoorten in een bepaald gebied. Biodiversiteit verdwijnt en menselijke activiteiten zijn hier niet vreemd aan. Biologen trekken wereldwijd aan de alarmbel. Een aantal eenvoudige basiswetten uit de ecologie maken behoud en herstel van biodiversiteit mogelijk, ook in steden en dorpen.

Natuurlijke babyverzorging  GEANNULEERD
Zaterdag 16 mei 2020, 9.30 – 12.30 uur
Babyhuid is zeer kwetsbaar en vraagt de juiste verzorging. De producten in de winkel bevatten meestal te veel geurstoffen voor een baby.
Lees meer...

Bezoek Pomona, boerderijbezoek GEANNULEERD
Zaterdag 13 juni 2020, 14 – 16 uur
Uniek in het Waasland: een coöperatief boslandbouwbedrijf. De boerderij zorgt ondertussen al meer dan 2 jaar voor lokale, gezonde en duurzame voeding. Rechtstreeks van boer tot bord. De landbouwers krijgen een faire prijs voor hun producten. De consumenten kopen duurzame, eerlijke en lokale voeding met respect voor mens, dier en natuur.

Op zoek naar het paradijs: de flora op het Lam Gods. UITGESTELD TOT ZONDAG 11 OKTOBER 2020, 10u (aperitiefgesprek+rondleiding)
Woensdag 24 juni 2020,
De gebroeders Van Eyck schilderden op het Lam Gods een landschap met een paradijselijke uitstraling. Het omvat een wonderbaarlijke tuin met tal van botanische bijzonderheden.
Nochtans was er in hun tijd nog geen sprake van enige wetenschappelijke plantenkennis.

In en om Hof ter Saksen

Grote vogeltelzondag
Zondag 26 januari 2020 , 10 - 16 uur
Natuurpunt-WAASLAND en NEC Hof ter Saksen nodigen alle natuurvrienden uit om in Hof ter Saksen kennis te maken met de overwinterende vogels. Je krijgt de kans om met telescoop en verrekijker de vogels te observeren. Natuurgidsen staan ter beschikking om deskundige uitleg te geven rond het uitbundige vogelleven aan de voederplaats.

Plantenruilbeurs  GEANNULEERD
Zondag  3 mei 2020, 10 - 18 uur
Op deze beurs worden plantenliefhebbers in de gelegenheid gesteld hun planten te verkopen of te ruilen. Zowel 1-jarigen, vaste planten, struiken, bomen, water- als kamerplanten komen in aanmerking.

VIJDAWA  GEANNULEERD
Zondag  26 april 2020, 14 - 18 uur
Joos Vijd, opdrachtgever van het Lam Gods en geboren en getogen Beverenaar, arriveert te paard en met voltallige hofhouding op de markt van Beveren. Hij komt er zijn Gentse bruid ‘Lysbette’ Borluut voorstellen.
Voor de Sint-Martinuskerk op de Grote Markt kan je samen met Joos en zijn kersverse echtgenote genieten van een middeleeuws blijspel, opgevoerd door de Orde van het Pilorijn.

Expo²: Een tuin uit de tijd van VIJD - VERLENGD TOT OKTOBER 2021
Zondag  26 april tot einde oktober 2021, 10 – 20 uur
Expo 1: Flora van het Lam Gods
In de Sint-Baafskathedraal in Gent, moeten  de Vijdkapel en het Lam Gods de wereld eraan herinneren hoe belangrijk en godsvruchtig de familie Vijd wel was. 
Expo 2: Herbarijs
In Beveren bedacht Jan Vijd, neef van Joos Vijd, het Wilhelmietenklooster dat als godshuis was opgericht uit de erfenis van Joos Vijd en Elisabeth Borluut. Gedurende een jaar moesten monniken  iedere dag een mis opdragen voor het zielenheil van Jan.

Tentoonstellingen

Natuurschilderijen in kasteel Hof ter Saksen GEANNULEERD
Zondagen 3 mei (10 – 18 uur), zaterdag 9 mei (14 – 18 uur) en zondag 10 mei 2020 (14 – 18 uur)
Deze  expo is een organisatie van de Sint-Janskunstvrienden, een groep met voornamelijk  Beverse amateurkunstenaars. Vooral landschappen, bloemenstillevens  of wat met het domein Hof ter Saksen te maken heeft,  zal te zien zijn.

Kunstexpo Groep Signaal GEANNULEERD
Zaterdag 16 mei, 14 – 18 uur
zondagen 17 mei, 24 mei en 31 mei 2020, 14 – 18 uur
Groep Signaal, een kunstvereniging uit Kruibeke, stelt zich tot doel om kunst dichter bij de mens te brengen.
Zowel de kunstenaar als de liefhebber zijn van harte welkom..

Montmartre XI
Zondagen 5 juli GEANNULEERD, 2 augustus GEANNULEERD en 6 september 2020, 13 - 18 uur
Kunsthappening Montmartre wil kunstenaars en hobbyisten aanmoedigen hun werken tentoon te stellen en te laten zien hoe ze tot stand komen.
Bezoekers, oud en jong, kunnen een namiddag vullen met kunst kijken, muziek beluisteren, wandelen tussen de standjes, genieten van de randanimatie en gezellig een glaasje drinken.

Tuinreizen en daguitstappen

Floraliën Gent  GEANNULEERD
Mijn paradijs, een wereldse tuin.
Zaterdag 2 mei, 9.45 – 14.30 uur 
De iconische locatie Floraliënhal in het Citadelpark vormt 10 dagen lang het decor voor de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars.  Het gaat om  1,5 ha binnentuin en 1,5 km ontdekkingsparcours waaronder een monumentale azalea- installatie, bloemen en het paradijselijke Lam Gods, groene interieurs en planten en bomen die de stad tot een aangename en leefbare omgeving maken.

Tuinenreis Normandië II  UITGESTELD NAAR 13 tot 16 mei 2021
Donderdag 21 mei – zondag 24 mei 2020
Het aanbod mooie tuinen in Normandië is groot. We vonden dat er op dat vlak nog heel wat leuke bezienswaardigheden te bekijken waren. Daarom reizen we er een tweede maal naartoe.

Daguitstap naar Nederland - GEANNULEEERD
Zaterdag 29 augustus 2020

Het wordt stilaan een traditie dat we in de late zomer een dagtrip organiseren. Reeds voor de vierde keer gaan we richting Nederland. In de voormiddag bezoeken we Trompenburg Tuinen & Arboretum in de wijk Kralingen aan de rand van het centrum van Rotterdam. Trompenburg is een reeks van prachtig aangelegde plantentuinen met daarin een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen.

LOKALE TUINBEZOEKEN - NIEUW
Zaterdag 29 augustus 2020, in de namiddag

Informatie volgt.

Natuurtochten

NATUURTOCHTEN
Zondag 8 maart 2020: luswandeling Schorisse – Opbrakel – Schorisse (22,8 km natuurgebied Burreken + wandelknooppunten) 
Zondag 5 april 2020: luswandeling Korbeek – Dijle – Leefdaal (25,3 km, GR 512 en GR Dijleland)  GEANNULEERD
Zondag 3 mei 2020: luswandeling Chaussée-Notre-Dame - Thoricourt(24 km, Henegouwen, deels GR 121) GEANNULEERD
Zondag 7 juni 2020: luswandeling Nettine – Bronnen van de Somme (22,9 km, deels GR 577) GEANNULEERD
Zondag 13 september 2020: luswandeling Sinaai – Daknam - Sinaai (22,3 km Trage Wegen en deels streek  GR Waas en Reynaertland)

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu