- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Cursussen en voordrachten

Zomersnoei fruitbomen
Zaterdag 15 september 2018, 13.30 – 16.30 uur
De meeste mensen denken dat het beste seizoen om fruitbomen te snoeien de winter is. Maar dat hangt ervan af wat je met die snoei wil bereiken.

Kamerplanten, niet voor muurbloempjes
Woensdag 26 september 2018 , 19.30 –  22 uur
Droom je van een indoor jungle in je woning, maar weet je niet hoe je moet starten? Ondervind je moeite om je kamerplanten in leven te houden? Kirsten van de blog Plantenkoorts .com geeft je raad voor een optimale groei en bloei. Leer hoe je kamerplanten stekt, verpot en verzorgt. Krijg tussendoor wetenschappelijke feiten over planten en hun impact op je gezondheid.

Klimaattips die er echt toe doen
Vrijdag 5 oktober 2018 , 19.30 –  22 uur
Je wordt voortdurend om de oren geslagen met milieuvriendelijke aanbevelingen, raadgevingen en tips. Sommigen vragen om een fundamenteel andere levensstijl. In deze lezing toont Pieter Boussemaere hoe je met betrekkelijk eenvoudige aanpassingen toch een enorm verschil kan maken.

Kweepeer, de gouden vrucht
Dinsdag 16 oktober 2018, 19.30 – 22 uur
De kweepeer is een tijdlang verdwenen uit onze keukens en van onze tafels. Nochtans heeft deze vergeten gouden vrucht allerlei toepassingen: gelei, moes, gebak, bij een groentenschotel, chutney en zelfs als snoep. Bij de oude Grieken was deze vrucht de hoofdrolspeler in het verhaal over het ontstaan van de Trojaanse Oorlog. Of hoe een kweepeer een twistappel werd.

Koken met noten
Zondag 21 oktober 2018 , 10 –  12.15 uur
Noten kan je altijd en overal eten, ze zijn bij kamertemperatuur te bewaren en eenvoudig mee te nemen. Noten zijn zeer verzadigend en leveren goede vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Het gebruik van noten is zeer veelzijdig. 
Lees meer...

Zelf schrijfinkt maken van walnootschillen
Donderdag 25 oktober 2018 , 19.30 –  22 uur
Wist je dat je van walnootbolsters prima inkt kunt maken? Van afvalproduct tot zelfgemaakte inkt waarmee je kalligrafeert, tekent, stempelt of papier van een mooie ondergrond voorziet.

Tuinen en natuurparken van Schotland
Donderdag 13 december 2018, 20 – 21.30 uur
We beginnen onze verkenning van Schotland in de Scottish Borders waar we Abbotsford house met zijn tuinen bezoeken. Dit huis was de thuis van de schrijver Sir Walter Scott, waarvan de historische romans tot de wereldliteratuur gerekend worden. We vervolgen onze weg naar Dawyck Botanical Gardens in Peebles.

In en om Hof ter Saksen

Oogstfeest met nationale fruitexpo!
Zondag 30 september , 14 – 18 uur
Er  is weer heel wat te beleven om de oogst van appelen en peren te vieren.  In het kasteel vind je de nationale appelen- en perenexpo meegebracht door de specialisten van de nationale boomgaardenstichting. Je kan ook fruit proeven, enkele kilo’s kopen of aansluiten bij het begeleid bezoek in de boomgaard om 14.15 en 16 uur .

Sapmobiel!
Zondag 7 oktober , 8 – 17 uur
De sapmobiel van Frederic Lerouge is actief. Wie meer dan 75 kg eigen fruit heeft kan de hele dag langskomen om het te laten persen tot sap in een box. RESERVEREN NOODZAKELIJK!

Klimaatwandeling: de opwarming van de aarde concreet gemaakt
Zondag 7 oktober 2018 , 14 – 16  uur
Dat de aarde opwarmt door het toedoen van de mens, behoeft geen betoog meer. Op het eerste zicht merk je er nog niet veel van. Maar als je beter kijkt, en met de hulp van een ervaren gids, zie je effecten van deze opwarming op dieren en planten. Tijdens deze wandeling in Hof ter Saksen zie je zichtbare veranderingen in onze nabije omgeving.

Gezinsvriendelijke notenwandeling
Zaterdag 20 oktober 2018 , 9.30 –  11.30 uur
Geniet van de herfsttooi van de vele bomen en struiken in Hof ter Saksen. We focussen vandaag op noten. Vinden we typische najaarscadeautjes zoals kastanjes, beukennootjes, walnoten…? Zijn er hazelaars te vinden in het park? Onze gids leidt ons rond en deelt trucs om noten te vinden. 

Sint-Maartentocht
Vrijdag 9 november, vanaf 18 uur
Tijdens dit Sint-Maartenfeest wordt Hof ter Saksen ondergedompeld in een magische sfeer met vuur en licht. Ontdek het verhaal van Sint-Maarten met vuurshows, vertellingen, muziek en nog veel meer in en rond het sfeervol verlichte kasteel.

Tentoonstellingen

Montmartre IX
Zondag 2 september 2018, 13 - 18 uur          
Kunstenaars van allerlei pluimage, schilders, tekenaars, beeldhouwers, grafici en fotografen die zin hebben om hun werk naar het grote publiek te brengen, zijn erg welkom  op Montmartre IX.  Kunst in openlucht trekt jaarlijks een 200-tal kunstenaars over 3 edities. De werkjes van de jeugdwedstrijd zijn te bewonderen in het kasteel.

Boerenleven van weleer, Hendrik De Graef
Zondagen 9 en 16 september 2018, 14 – 18 uur
Ondanks zijn actieve loopbaan heeft amateurfotograaf Hendrik De Graef een foto-archief van een 35-tal jaren vastgelegd. Hendrik (° 1956) werd als zoon van tuinders reeds vroeg ingeschakeld in het bedrijfsleven in Melsele. 

Natuurexpo zaden op reis / Fruitexpo
Zondag 30 september tot zondag 28 oktober,
maandag tot vrijdag,  9 – 16.30 uur / zondag, 14 – 18 uur
Mensen kunnen lopen, fietsen, de bus nemen,…planten niet. Toch lukt het hen om op de vreemdste plaatsen terecht te komen. Dit doen ze door hun zaadjes op reis te sturen. Of spreken we over zaden? Het grootste zaad ter wereld wordt immers een 0,5 m groot en weegt 30 kg. Het is de zeekokosnoot of ‘coco de mer’ die voorkomt op een  eiland in de Seychellen. Ook het kleinste zaadje, stoffijn,  van de bijenorchis is te bespeuren.

Tuinreizen en daguitstappen

Dagtrip naar Nederland
Zaterdag 22 september, 7 – 19 uur
Deze dagtrip naar Nederland brengt ons naar enkele merkwaardige tuinen.
Onze eerste stop is de privétuin van Piet Oudolf in Hummelo.
Sinds 1982 woont en werkt Piet Oudolf in Hummelo in de Gelderse Achterhoek. Zijn eigen tuin is 4000 m² en hoort bij een boerderij uit 1850.

Voorstelling tuinenreis 2019: Devon, Cornwall en Tresco
Donderdag 8 november, 20 uur
In het zuidwesten van Engeland liggen Devon en Cornwall en in het uiterste zuidwesten van Cornwall liggen de Scilly Islands, eigendom van de Duchy van Cornwall, van prins Charles dus. Daar ligt het ultieme doel van onze Hemelvaart-tuinreis van 2019. We bouwen vijf dagen op om uiteindelijk in Sint-Nicolas terecht te komen.

Natuurtochten

NATUURTOCHTEN
Zondag 9 september 2018: luswandeling rond de vallei van de Samson (24 km, deels GR 575)
Zondag 7 oktober 2018: luswandeling Lanaken – Grote Kiewitheide (20,8 km, deels GR561 en GR5)
Zondag 11 november 2018: luswandeling Geel - Mol (21,7 km, deels GR 561 en GR Mol - Om)
Zondag  9 december 2018: luswandeling Ternat - Tomberg (23 km, deels GR 512)
Zondag  13 januari 2019: luswandeling Deurne - Oelegem (25,6 km, deels GR 12 en GR 565)

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu