- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Cursussen en voordrachten

Zomersnoei fruitbomen: praktijk   
Zaterdag 14 september 2019, 14 - 17 uur
Traditioneel worden de fruitbomen in de wintermaanden gesnoeid, in ieder geval de appelbomen en de perelaars. De (grotere) pruimen- , en kersenbomen worden per definitie al in de zomer gesnoeid om besmetting met de voor deze bomen dodelijke schimmelziekte loodglans of gommen te vermijden.

Boomsoorten, houtsoorten en hun toepassing
Zaterdag 19 oktober, 14 – 16 uur
In deze interactieve les, in het park van Hof ter Saksen , leer je heel wat bij over de link tussen bomen en de mogelijke toepassingen met hun hout.

Lip- en schermbloemigen: twee sterk gekruide families
Woensdag 23 oktober 2019, 20  uur
De leden van de lip- en schermbloemigen kun je vrij gemakkelijk onderscheiden van andere planten, want ze hebben heel typische kenmerken. De ene hebben een onder- en bovenlip, een vierkante stengel en tegenoverstaande bladeren en de andere holle stengels, grote bladscheden en vijftallige bloemen in samengestelde schermen.

Voor elke tuin een geschikte kip
vrijdag 25 oktober 2019, 20 – 22 uur
Kippen zijn bijzonder nuttige diertjes voor je huis en tuin. Ze verwerken je groente-, tuin- en keukenafval en ze zorgen bovendien voor lekkere eitjes. Maar hoe houd je op een gezonde manier kippen en hoeveel plaats heb je daarvoor nodig? 

Plantenfamilies en hun eetbare kinderen
Donderdag 28 november 2019, 20 uur
Vele van onze groenten, akkergewassen en kruiden komen uit een relatief beperkt aantal families. Vaak stellen ze daarom dezelfde eisen aan hun cultuuromstandigheden, maar lang niet altijd. Verwante planten zijn meestal gevoelig voor dezelfde ziekten en plagen en dat is belangrijk als je vruchtwisseling plant.
Lees meer...

Natuur en natuurparken van Costa Rica
Donderdag 12 december 2019, 20 – 22 uur
Het Midden-Amerikaanse land Costa Rica ligt tussen Nicaragua en Panama en wordt in het oosten begrensd door de Caribische Zee en in het westen door de Stille Oceaan. Het is een van de mooiste plekken op aarde. Bergketens en bossen domineren het land, dat doorsneden wordt door vruchtbare dalen en geflankeerd door mooie stranden en de zee. De grote aantrekkingskracht van het land is zijn onvoorstelbare rijkdom aan fauna en flora, beschermd door heel veel nationale parken, wildreservaten en heel wat particuliere natuurgebieden.

Cursus bosgids 2020
Januari – december 2020
De cursus bosgids bestaat uit 20 activiteiten, meestal op zaterdagvoormiddag. De helft van de activiteiten geven een theoretische basis en de andere helft is op locatie en als het nodig is ’s ochtends, ’s avonds of een enkele keer een hele dag.

In en om Hof ter Saksen

Sapmobiel 
Zaterdag 14 september, 8 – 17 uur
Vandaag is de sapmobiel van Frederic Lerouge op post. Wie meer dan 75 kg eigen fruit heeft, kan langskomen om het te laten persen tot een natuurtroebel sap in een box.
RESERVEREN NOODZAKELIJK.

Begeleide bezoek
Beeldig Hof ter Saksen, Panic in Saksen Park
Zondag 8 september 2019, 14.30 uur
EXPO Panic in Saksen park, zie tentoonstellingen

Workshop: je eigen vleermuiskast
Zondag 6 oktober 2019, 14 – 17 uur
Naar aanleiding van de natuurexpo ‘Onder dak’, knutselen we ook een dak. Maak je eigen vleermuiskast en help de vleermuis aan nestlocatie. Zolang de voorraad strekt.

Begeleid bezoek natuurexpo ‘Onder dak’
Zondag 13 oktober 2019, 14.30 uur én 15.30 uur
Natuurexop ‘Onder dak’, zie tentoonstellingen

Sint-Maarten in Hof ter Saksen
Vrijdag 8 november 2019, vanaf 18 uur
Tijdens dit Sint-Maartenfeest wordt Hof ter Saksen ondergedompeld in een magische sfeer met vuur en licht. Ontdek het verhaal van Sint-Maarten met vuurshows, vertellingen, muziek en nog veel meer in en rond het sfeervol verlichte kasteel.

Tentoonstellingen

Montmartre X
Zondag 1 september 2019, 13 - 18 uur
Kunstenaars van allerlei pluimage, schilders, tekenaars, beeldhouwers, grafici en fotografen die zin hebben om hun werk naar het grote publiek te brengen, zien we graag tegemoet op Montmartre X. 

Beeldig Hof ter Saksen 15 
Panic in Saksen Park
Nog tot  zondag 29 september 2019,
dagelijks van 10 – 20 uur
Journalist, publicist en stichter van het kunsttijdschrift ‘H ART’ Marc Ruyters selecteerde als curator acht  kunstenaars om aan deze editie deel te nemen:  Nicolas Baeyens, Vaast Colson, Anton Cotteleer, Athar Jaber, Jan Marechal, Nadia Naveau, Denie Put en Bart Van Dijck. 

Expo “Hof ter Saksen in beeld”
zaterdag 5 en zondag 6 oktober, 14 – 18 uur
zaterdag 12 en zondag 13 oktober, 14  – 18 uur
Deze  expo is een organisatie van de Koninklijke Beverse fotoclub, een groep met voornamelijk Beverse amateurfotografen. Foto’s van alles wat met het domein Hof ter Saksen te maken heeft over de jaren heen, zullen te zien zijn.

Natuurexpo ‘Onder dak’  met opstellingen van tegenstellingen
Zondag 6 tot zondag 27 oktober 2019
Open op zondag van 14 – 18 uur en woensdag van 14 – 17 uur
We maken kennis met de woonplaats van heel wat dieren. Door kieren en spleten, in bomen en struiken speuren we  naar de woonplaats van bijen, mieren, vleermuizen, konijnen, wespen, gallen, slakken en vogels.

Tuinreizen en daguitstappen

Dagtrip naar Nederland
Zaterdag 31 augustus 2019, 7.30 – 19 uur
Onze eerste halte is in de gemeente Udenhout waar we de bekende boomkwekerij Udenhout bezoeken.  Dit prachtige familiebedrijf dat meer dan 125 jaar bestaat, teelt op een oppervlakte van 200 ha ongeveer zeshonderd verschillende soorten bomen en solitaire heesters. Daarvan worden er per jaar ongeveer 250 000 geleverd in Europa  en daarbuiten. 

Voorstelling: Tuinenreis in Normandië, deel II
Donderdag 21 november  2019, 20 uur
Nadat we met onze tuinreis in 2018 een eerste keer Normandië aandeden beseften we dat de voorraad aan prachtige tuinbezienswaardigheden nog lang niet uitgeput was. Daarom reizen we voor de tweede maal richting Normandië, maar dit maal ligt het zwaartepunt van de reis iets voorbij Rouen.

Natuurtochten

NATUURTOCHTEN
Zondag 15 september 2019: luswandeling ‘tussen Samber en Maas’
Zondag 13 oktober 2019: luswandeling Groede – Cadzand bad – Groede (NL)
Zondag 10 november 2019: luswandeling Tongeren – ’s Herenelderen - Tongeren
Zondag 8 december 2019: luswandeling Duffel – Waarloos – Walem
Zondag 12 januari 2020: Mogelijkheid tot een kortere wandeling wegens aanbod 2 luswandelingen: Vallei van het Merkske

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu