Item05 - Hortus ter Saksen

Ga naar de inhoud
Programma
Voorstelling Tuinenreis 2024:
Elzas - Vogezen
Donderdag 30 november 2023, 20 – 21.30 u

VOORDRACHT     
In de lente van 2024, van donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei 2024, brengt onze tuinenreis ons weer naar Frankrijk. Deze keer gaan we naar het noordoosten, naar de Elzas en de Vogezen. Die staan bekend om hun prachtige natuur met schitterende valleien, meren en bossen en hun gezellige dorpen en stadjes. Fijnproevers waarderen dan weer de hoogstaande gastronomie en wijnliefhebbers de lekkere Riesling-, Pinot Blanc- of Gewürztraminer wijnen die te proeven zijn langsheen de 170 km lange wijnroute. Minder bekend is het feit dat er ook heel wat pareltjes van tuinen en kasteeldomeinen te ontdekken zijn.

Op onze vierdaagse trip bezoeken we onder meer de Jardin des Faïenciers, een molensite waar vroeger tegels werden gemaakt en waar tussen de oude gebouwen door tuinarchitect Philippe Niez een aantal nieuwe tuinen werden aangelegd. Verder in de Bas-Rhin gaan we naar enkele mooie privétuinen zoals onder andere Le Jardin de Marguerite.

In een kasteeldomein in de buurt bevindt zich een grote collectie van eeuwenoude, majestueuze bomen en kunnen we onder andere enkele van de grootste en mooiste sequoia’s van Frankrijk bewonderen.

Meer in de centrale Vogezen bezoeken we de Jardin de Berchigranges, waar een oude steengroeve werd omgetoverd tot één van de mooiste tuinen van Frankrijk. Niet zo ver daar vandaan gaan we kijken naar de Jardin Botanique de Gondremer, waar grote (nationale) collecties van onder andere Kalmia, Japanse esdoorn en botanische Rhododendron te zien zijn. In de buurt staan nog een abdijtuin en een prachtige heidetuin op het programma.
Op onze terugweg bezoeken we in de regio van Metz de Jardins Fruitiers de Laquenexy. Hier werden op een terrein van zeven hectare en op een proefstation voor fruitteelt van begin vorige eeuw, twintig nieuwe tuinen aangelegd. Daarbij lag de nadruk op fruit- en groentesoorten waarvan men met alle zintuigen kan genieten.
De tuinen en domeinen die we bezoeken dragen allemaal het label ‘Jardin Remarquable’, wat een waarborg is voor kwaliteit.

Tussendoor staat nog een wandeling door één van die mooie en pittoreske dorpen op het programma.
Tijdens de voorstelling krijg je alle details en praktische info.

Organisatie: Hortus ter Saksen vzw
  • Spreker: François Seghers, organisator en reisbegeleider
  • Info: coisseghers@gmail.com
  • Waar? Hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren
  • Deelname deze avond is gratis
  • Inschrijven op voorhand noodzakelijk. Geef naam deelnemer(s) door via info@hortus-ter-saksen.be
  • Inschrijven voor de reis kan op de avond zelf volgens het principe van ‘first come, first served’. De reis heeft plaats van donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei 2024
Adres:
Hortus ter Saksen VZW
Hof ter Saksendreef 3B
B-9120 Beveren
GSM: 0472/77 37 47
E-mail: info@hortus-ter-saksen.be

Ondernemingsnummer 0459.239.768
BTW nummer BE 0459239768
Rekeningnummers
educatie BE86 1030 5638 4350
tuincafetaria BE57 7330 7033 5235
Volg ons op sociale media
Terug naar de inhoud