- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Italiaanse tuinen uit de streek van Lazio.
Dinsdag 20 april, 20 uur – 21.30 uur
Wanneer we denken aan landen waar we mooie tuinen kunnen bezoeken dan gaat onze aandacht meestal spontaan naar landen zoals Engeland, Schotland of Frankrijk. Italië associëren we dan niet direct met een grote tuincultuur. Eigenlijk ten onrechte, want in Italië en de Italiaanse tuinkunst ligt de oorsprong en de basis van waaruit veel Europese tuintrends en tuinstijlen zijn voort gekomen.
De sterkte en de aantrekkingskracht van Italiaanse tuinen zit hem in de oudheid, het historisch karakter en het cultuurhistorisch belang van veel van de tuinen.
Sommige tuinen zijn ouder dan 500 jaar en gaan terug tot de Renaissance periode, waarin de architectuur, cultuur en (tuin)kunst gold als toppunt van beschaving.
In veel van de historische tuinen treffen we veel symmetrie, snoeivormen, beeldhouwwerken en meestal nog een prachtige villa aan.
Villa Lante in Bagnaia, Parco dei Mostri in Bomarzo, Palazzo Farnese in Caprarola, Castello Ruspoli in Viagnello, Villa Aldobrandini in Francati en Villa d’Este in Frascati zijn daar voorbeelden van. Ook de prachtige tuinen van de pauselijke residentie in Castel Gandolfo komen aan bod.
Een uitzondering op al dit klassieke geweld is Giardino di Ninfa in Cisterna di Latina, een schitterende watertuin en voor sommigen de mooiste en meest romantische tuin ter wereld.

Organisatie: Hortus ter Saksen vzw
Voordracht: François Seghers, plantentuingids
Zoomsessie of live in Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef 2, 9120 Beveren (= hoevegebouw), afhankelijk van de lopende coronamaatregelen.
Inschrijven noodzakelijk: info@hortus-ter-saksen.be
Deelname:  € 5                         

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu