Item02 - Hortus ter Saksen

Ga naar de inhoud
Programma
Wat bomen ons vertellen- Lezing door Valerie Trouet
Dinsdag 7 november 2023, 20 - 22.30 uur [gewijzigde datum]
VOORDRACHT     

Prof. dr. Valerie Trouet is een Leuvense bioingenieur, dendrochronoloog en klimaatwetenschapper vooral bekend van haar innovatieve studies van jaarringen in bomen. Sinds 2011 werkt ze aan de universiteit van Arizona en wordt wereldwijd geapprecieerd omwille van de kennis die ze vergaarde met haar boomring onderzoeken. Het lukte haar om verbanden tussen de boomringen en de klimaatveranderingen veel duidelijker te maken. Haar onderzoek concentreert zich vooral op het klimaat in de afgelopen 2000 jaar en hoe dit het ecosysteem beïnvloedt. Maar ze kan nog veel meer over jaarringen vertellen…
Valerie Trouet is een aangename verteller, ze legt haar studies eenvoudig uit, terwijl haar enthousiasme eraf spat. Ze vertelt over de zoektochten naar heel oude bomen en in woestijnen, op koude bergtoppen of in radioactieve bossen in Rusland, over het harde labeur om in de bomen te boren. Maar evengoed brengt ze verrassende verhalen over hoe de zeevarende Vikingen profiteerden van hoge zomertemperaturen om zelfs Groenland en Newfoundland te bereiken vóór de eerste helft van de vijftiende eeuw. Ze toont materiaal waarmee we begrijpen dat een dendrochronoloog ons erfgoed tot op een jaar precies meet door unieke jaarringpatronen met elkaar te vergelijken, de meest precieze dateringstechniek.
Haar motto blijft: als we het verleden begrijpen, kunnen we ons beter aanpassen in de toekomst.
Naast haar wetenschappelijk onderzoek nam ze tijd om voor het grote publiek een boek te schrijven dat leest als een trein, eerst in het Engels, en daarna vertaald: ‘Wat bomen ons vertellen’ Ze won hiermee de Jan Wolkers prijs in 2020 voor het beste Nederlandstalige natuurboek.
Sinds januari 2023 is Valerie terug in ons land, ze is aangesteld als wetenschappelijk directeur van het nieuw opgerichte klimaatcentrum voor België en komt hierdoor nu regelmatig in het VRT-journaal, Ter Zake en De Afspraak.

Organisatie: Hortus ter Saksen vzw i.s.m. Ter Vesten Beveren
  • Plaats: Ter Vesten Gravenplein Beveren
  • Deelname: € 10- € 9- € 7- € 2 p.p.
Adres:
Hortus ter Saksen VZW
Hof ter Saksendreef 3B
B-9120 Beveren
GSM: 0472/77 37 47
E-mail: info@hortus-ter-saksen.be

Ondernemingsnummer 0459.239.768
BTW nummer BE 0459239768
Rekeningnummers
educatie BE86 1030 5638 4350
tuincafetaria BE57 7330 7033 5235
Volg ons op sociale media
Terug naar de inhoud