- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Aankondiging najaar 2023: Lezing door Valerie Trouet 
‘Wat bomen ons vertellen’ Woensdag 4 oktober 2023, 20 – 22.30 uur in CC Ter Vesten
Prof. dr. Valerie Trouet is een Leuvense bioingenieur, dendrochronoloog en klimaatwetenschapper vooral bekend van haar innovatieve studies van jaarringen in bomen. Sinds 2011 werkt ze aan de universiteit van Arizona en werd wereldwijd geapprecieerd omwille van de kennis die ze vergaarde met haar boomring onderzoeken. Het lukte haar om verbanden tussen de boomringen en de klimaatveranderingen veel duidelijker te maken. Haar onderzoek concentreert zich vooral op het klimaat in de afgelopen 2000 jaar en hoe dit het ecosysteem beïnvloedt. Maar ze kan nog veel meer over jaarringen vertellen…
 
Valerie Trouet is een aangename verteller, ze legt haar studies eenvoudig uit, terwijl haar enthousiasme eraf spat. Ze vertelt over de zoektochten naar heel oude bomen, in woestijnen, op koude bergtoppen of in radioactieve bossen in Rusland, over het harde labeur om in de bomen te boren. Maar evengoed verrassende verhalen over hoe de zeevarende Vikingen profiteerden van hoge zomertemperaturen om zelfs Groenland en Newfoundland te bereiken vóór de eerste helft van de vijftiende eeuw. Ze toont materiaal waarmee we begrijpen dat een dendrochronoloog ons erfgoed tot op een jaar precies meet door unieke jaarringpatronen met elkaar te vergelijken, de meest precieze dateringstechniek.
 
Haar motto blijft: als we het verleden begrijpen, kunnen we ons beter aanpassen in de toekomst.
Naast haar wetenschappelijk onderzoek nam ze tijd om voor het grote publiek een boek te schrijven dat leest als een trein, eerst in het Engels, en daarna vertaald: ‘Wat bomen ons vertellen’ Ze won hiermee de Jan Wolkers prijs in 2020 voor het beste Nederlandstalige natuurboek.
Vanaf januari 2023 is Valerie terug in ons land, ze is aangesteld als wetenschappelijk directeur van het nieuw opgerichte klimaatcentrum in ons land en komt hierdoor nu regelmatig in het VRT Journaal, Ter Zake en De Afspraak.
(Foto: Koen Broos)
 
Organisatie: Hortus ter Saksen
  • Plaats: CC Ter Vesten Gravenplein Beveren
  • Deelname: voorinschrijving: 12€/pp en in de zaal 15€/pp
  • Inschrijven via info@hortus-ter-saksen.be en overschrijven van 12 euro per deelnemer op rekeningnummer BE86 1030 5638 4350 van Hortus ter Saksen vzw met vermelding van: ‘Valerie Trouet’ en naam deelnemer(s)

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu