- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Engelse tuinen doorheen de eeuwen, deel 2: 19de tot 21ste eeuw
Woensdag 24 februari, 20 uur – 21.30 uur
De spreker doorloopt op een drafje de geschiedenis van de Engelse tuinkunst en hoe die onze huidige tuinen en landschappen beïnvloedde. Hij geeft meteen een aantal tips om zelf eens een reisje te plannen en je onder te dompelen in al dat tuingenot.
In de eerste helft van de 19de eeuw werd het in Albion wat braver en kleinburgerlijker. Bijna uit het niets verscheen in 1870 The Wild Garden van William Robinson en onder zijn impuls kreeg de tuin terug een natuurlijker uitzicht, weliswaar niet vergelijkbaar met wat we nu een wilde tuin zouden noemen. Hij ging samenwerken met Gertrude Jekyll, een pittige dame, die hem zelfs nog zou overtreffen, zeker nadat zij ging samenwerken met sir Edwin Luytens. Parallel gingen vanaf het begin van de 19de eeuw  (steen)rijke Engelsen grote collectietuinen aanleggen en daarvoor ze zonden plant hunters uit naar alle hoeken van de wereld. Tijdens de industriële revolutie volgden bovendien allerlei ontwikkelingen elkaar snel op, die mee bepalen hoe onze moderne tuinen er uitzien.
De 20ste eeuw bracht, vooral naar het einde toe, een aantal zeer interessante nieuwe tuinen voort, die een aanzet konden vormen voor onze benadering van het parklandschap in de 21ste eeuw.

Organisatie: Hortus ter Saksen vzw i.s.m. Natuurpunt Waasland
Voordracht: Dirk De Roose, ooit docent aan de KU Leuven in Geel
Zoomsessie
Inschrijven noodzakelijk: info@hortus-ter-saksen.be
Kostprijs: € 5                        

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu