Item03 - Hortus ter Saksen

Ga naar de inhoud
Programma
Bloembollen & knollen voor de tuin:
wijkers of blijvers
Dinsdag 17 oktober 2023, 20 – 22 u
VOORDRACHT     

Als we in de lente willen genieten van bolgewassen zoals krokussen, narcissen en tulpen moeten we er op tijd bij zijn. Het najaar is immers het ideale moment om ze te planten. In deze lezing hebben we het over bekende en minder bekende, vooral voorjaarsbloeiende soorten.

Spreker Martin Hermy heeft voor ons de beste en de sterkste soorten en hun cultivars geselecteerd. Hij ging speciaal op zoek naar soorten waaraan we jarenlang plezier beleven (de blijvers) want er zijn er nogal wat die na een paar jaar nooit meer tevoorschijn komen (de wijkers). Hij toont ons veel geschikte soorten voor de tuin want het assortiment is uitgebreider dan we meestal denken. Wat dacht je van soorten die overwinteren met knollen? Of met rhizomen? En wat is het verband met stinzenplanten? We vragen ons af hoe we met deze bollen en knollen de biodiversiteit en de bloeiboog kunnen verbeteren in onze tuinen. We komen meer te weten over soorten die geschikt zijn voor gazons of voor verwildering in grasland.

Bollen planten is gemakkelijk en de soorten die hij ons voorstelt hebben weinig verzorging nodig. Een paar zaken kunnen we beter niet vergeten, dus we zetten alles nog eens op een rijtje, en hierna kunnen we gemakkelijk aan de slag.
 
Martin Hermy is een gepassioneerd tuinliefhebber en in oktober 2022 begeleidde hij een herfstwandeling in Hof ter Saksen naar aanleiding van zijn boekvoorstelling: 'De juiste boom voor elke tuin'. Het boek kreeg ondertussen een opvolger: 'Bomen voor tuinen’, een bloemlezing van de beste soorten. Martin kan putten uit zijn jarenlange tuinervaringen om ons deze avond te boeien met bol- en knolgewassen.

Organisatie: Hortus ter Saksen vzw
  • Spreker: Martin Hermy is emeritus hoogleraar van de KU Leuven waar hij 25 jaar de vakken groenbeheer, natuurbeheer en ecologie doceerde
  • Waar? Hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren
  • Deelname: € 8 p.p. incl. drankje
  • Inschrijven op voorhand noodzakelijk. Geef naam deelnemer(s) door via info@hortus-ter-saksen.be
  • Inschrijving is pas definitief na overschrijven van 8 euro te betalen op rekeningnummer BE86 1030 5638 4350 van Hortus ter Saksen vzw met vermelding van: ‘Bloembollen', en naam deelnemer(s)
Adres:
Hortus ter Saksen VZW
Hof ter Saksendreef 3B
B-9120 Beveren
GSM: 0472/77 37 47
E-mail: info@hortus-ter-saksen.be

Ondernemingsnummer 0459.239.768
BTW nummer BE 0459239768
Rekeningnummers
educatie BE86 1030 5638 4350
tuincafetaria BE57 7330 7033 5235
Volg ons op sociale media
Terug naar de inhoud