Laatste brief - Hortus ter Saksen

Ga naar de inhoud
Programma
Simons brieven
BRIEF VAN SIMON                                                                                                                                          Beveren, oranjerie, juli 2023

Beste,
Tegelwippen? Wat wippen? Je zou denken een nieuwe olympische discipline. Er is alvast een Vlaams kampioenschap en in Nederland een nationaal kampioenschap. Bedoeld wordt het verwijderen van tegels in tuin of van het voetpad en het vervangen ervan door planten, bomen en struiken. Volgens de definitie van onze gemeente is een straattegeltuintje een particulier beplant gedeelte van het trottoir langsheen de huizenkant, na het uitbreken van de verharding.

Hebben we onze vergunning op zak dan kunnen we aan de slag. Maar wat planten we in zo’n miniatuurtuintje? Want elke plant heeft een moment van glorie bij de bloei. Maar voor je het beseft staat er voor je gevel een onaanzienlijke treurnis van uitgebloeide planten. De oplossing hiervoor is: stinzenplanten en éénjarigen.  

Stinzenplanten zijn een groep bol-en knolgewassen, voornamelijk voorjaarsbloeiers, die vanaf de 16e eeuw werden aangeplant op buitenplaatsen, kastelen en landhuizen. Een stins (steen) is een Fries woord dat zowel in Nederland als in Duitsland gebruikt wordt voor een burcht of een landhuis. Mijn huis, mijn kasteel, en dat hoeft niet zo groot te zijn als Windsor Castle; een voorgevel aan de straat is al genoeg. En die verwildering komt ons goed uit: over de stenen rand gaan de bloembollen heus niet. Maar het laat ons wel toe klein te beginnen om de zaak gelegenheid te geven wat uit te deinen binnen ons plantvak.

Welke soorten stinzenplanten kiezen we: sneeuwklokjes, winteraconiet, krokus, bostulp… Google eens op ‘lijst stinzenplanten’ en een heel assortiment vult je scherm. De kunst is nu om te spelen met de plantdiepte. Plant de bollen in los verband in lagen boven elkaar lettend op het bloeitijdstip. Zo heb je over een periode van maanden altijd een vers bloemetje dat aan de beurt komt. Bijvoorbeeld helemaal onderaan narcissen of tulpen, dan krokussen en helemaal ondiep bovenop sneeuwklokje of winterakoniet om een klassieke combinatie te noemen.  

Als de laatste bostulp in mei is opengegaan zijn we toe aan fase twee van ons plan. Dan kunnen we inzetten op eenjarigen die we vooraf hebben opgekweekt of nu ter plaatse inzaaien. Zij zullen je bedanken met een uitbundige bloei zoals alleen eenjarige bloemen dat kunnen.
En trouwens die bostulp werd door toedoen van onze eigenste Karel Van Der Sluis, in volle tachtigjarige oorlog naar onze gewesten gebracht. (Carolus Clusius 1526-1609 botanicus geboren in Atrecht of Arras maar toen behorend tot de Zuidelijke Nederlanden). Toen schreef die al: je moet ze niet mengen met andere tulpen. Het is beter ze op een apart stukje te zetten, gescheiden door bakstenen of dakpannen… ons tegeltuintje was geboren.

Lieve groeten,
Simon
Adres:
Hortus ter Saksen VZW
Hof ter Saksendreef 3B
B-9120 Beveren
GSM: 0472/77 37 47
E-mail: info@hortus-ter-saksen.be

Ondernemingsnummer 0459.239.768
BTW nummer BE 0459239768
Rekeningnummers
educatie BE86 1030 5638 4350
tuincafetaria BE57 7330 7033 5235
Volg ons op sociale media
Terug naar de inhoud