Item04 - Hortus ter Saksen

Ga naar de inhoud
Programma
Bomen beter begrijpen [VOLZET]
Dinsdag 14 november 2023, 20 – 22 u
VOORDRACHT     

De wortels van de boom, zijn als het ware een verborgen boom. Ze zijn voor het grootste deel onzichtbaar en geven de indruk van weinig belang te zijn. Maar niets in minder waar, de bodem bepaalt dit ondergrondse leven van het wortelgestel én dus van de boom.
Deze avond krijgen we inzicht in de verschillende wortelsystemen. Hiermee begrijpen we wat er zoal verkeerd kan gaan, zoals bij werken in de omgeving van een boom, bij verplanten of tijdens zijn snoei.
We begrijpen antwoorden op vragen zoals: kiezen voor kleine bomen of grote maten om aan te planten? Hoe zit het met de koolstofopslag van bomen? Kiezen om oude bomen te laten staan of beter vele kleintjes in de plaats aanplanten?
Regelmatig maakt men verkeerde keuzes, want er worden nogal wat foute regeltjes en trucjes verteld, die de boomeigenaar op het verkeerde been zetten. Wim Peeters toont ons dat we nochtans veel antwoorden vinden door meer naar bossen te kijken. Wat gebeurt er daar en wat kunnen we eruit afleiden? De bodem, het boomsoorteigen ecosysteem, het herstel na takbreuk…. kortom om bomen meer en veel langer te laten groeien, kunnen we maar beter begrijpen hoe ze precies groeien en waar ze nood aan hebben.
Spreker Wim Peeters is al meer dan 30 jaar bezig met ecologisch groenbeheer, gespecialiseerd in bomen en gecertificeerd deskundige in veterane bomen. Dit voorjaar werd zijn boek gepubliceerd bij Sterck & De Vreese: 'Bomen beter begrijpen’, een gids voor praktisch boombeheer. Wim is geboeid door de interacties tussen planten onderling en met hun omgeving. Hij geeft niet alleen lezingen voor professionelen maar hij deelt graag zijn kennis met iedereen voor het maximale behoud van bomen.

Organisatie: Hortus ter Saksen vzw
  • Spreker: Wim Peeters is lector boomverzorging aan de Vives hogeschool van HIVB Roeselare en aan de Odisee hogeschool te Sint-Niklaas
  • Waar? Hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren
  • Deelname: € 8 p.p. incl. drankje
  • Inschrijven op voorhand noodzakelijk. Geef naam deelnemer(s) door via info@hortus-ter-saksen.be
  • Inschrijving is pas definitief na overschrijven van 8 euro te betalen op rekeningnummer BE86 1030 5638 4350 van Hortus ter Saksen vzw met vermelding van: ‘Bomen beter begrijpen', en naam deelnemer(s)
Adres:
Hortus ter Saksen VZW
Hof ter Saksendreef 3B
B-9120 Beveren
GSM: 0472/77 37 47
E-mail: info@hortus-ter-saksen.be

Ondernemingsnummer 0459.239.768
BTW nummer BE 0459239768
Rekeningnummers
educatie BE86 1030 5638 4350
tuincafetaria BE57 7330 7033 5235
Volg ons op sociale media
Terug naar de inhoud