Item04 - Hortus ter Saksen

Ga naar de inhoud
Programma
Over natuur en ons psyche: de voordelen van natuur voor ons psychische gezondheid.
Woensdag 15 mei 2024, 20 - 21.30 uur
LEZING IN TER VESTEN    
Dat onze omgeving er vandaag de dag anders uitziet dan deze waarin we als mens evolueerden is duidelijk. Dat dit een grote invloed heeft, op onze gezondheid in het algemeen en op onze psychische gezondheid in het bijzonder, ook. Steeds meer mensen lijden aan welvaartsziekten en aan bepaalde psychische problemen. Opvallend daarbij is dat de symptomen van bepaalde psychische klachten meer voorkomen bij mensen, die wonen of opgroeiden in een niet natuurlijke omgeving of op plekken waar er een tekort is aan natuur. Daarnaast zien we bij stadsbewoners verschillen in onder andere het microbioom en het functioneren van het brein. Verschillen die een mogelijke impact kunnen hebben op ons fysiek, sociaal en psychisch welzijn. Interessant toch?

Waarom heeft een gebrek aan natuur zo’n grote invloed? Welke rol vervult natuur in functie van onze mentale gezondheid? Hoe zit het met de processen die daartoe bijdragen? Wat zegt de wetenschap ons over de link tussen natuur en bepaalde psychische problemen zoals angst, somberheid, depressie, eenzaamheid, adhd, stress, obesitas, autisme en dementie? Levert elk type natuur dezelfde voordelen op of niet? Wat zijn de psychische voordelen van een omgeving met natuurlijke karakteristieken die we als mooi, interessant en aangenaam (biofiel) ervaren?

Aan de hand van expliciete voorbeelden, tekeningen of fotomateriaal schetsen we heel concreet verschillende invalshoeken en wegen we voor- en nadelen af. Actuele inzichten, benaderingen en hypotheses worden daarbij toegelicht en indien nodig in vraag gesteld. Zo ontdekken we wat natuur kan betekenen voor mensen met bepaalde psychische problemen.
Spreeksters Sara Adriaensen is master (klinische) psychologie en is lid van Natuur en Mens vzw. Naast het uitwerken van tuintests houdt Sara zich bezig met de studie van de omgevingspsychologie en de ontwikkelingen en trends binnen de tuin- en landschapsontwikkeling.

Pepijn Verheyen is tuin- en landschapsarchitect en voorzitter van Natuur en Mens vzw. Pepijn’s lijfspreuk is ‘Natura Artis Magistra’. Zijn vernieuwende kijk op vormgeving, mens en omgeving maakt hem uniek in de wereld van de landschapsontwikkeling. Pepijn is o.a. medeoprichter van Tuinlabo (Belgisch onderzoeksplatform – private ruimte) en kabinet.

Organisatie: Hortus ter Saksen i.s.m. Ter Vesten
  • Spreker: Sara Adriaensen en Pepijn Verheyen, www.natuurenmens.be
  • Plaats: Ter Vesten, Gravenplein 2, 9120 Beveren
  • Deelname: € 8-€ 7-€ 5 p.p. · Tickets via https://www.tervesten.be/nl/programma/sara-adriaensen-pepijn-verheyen
  • Deze voordracht is een alternatief voor de geannuleerde voordracht van Brenda Froyen. Indien u reeds boekte voor Brenda Froyen en aanwezig wil zijn voor de voordracht van Sara Adriaensen en Pepijn Verheyen dan blijft uw ticket geldig. Als u reeds een ticket heeft, en u niet wil deelnemen aan het alternatief kan u het ticket inruilen voor een CultuurCadeau via CC Ter Vesten ter waarde van uw ticket (tervesten@beveren.be of 03/750.10.00)
Adres:
Hortus ter Saksen VZW
Hof ter Saksendreef 3B
B-9120 Beveren
GSM: 0472/77 37 47
E-mail: info@hortus-ter-saksen.be

Ondernemingsnummer 0459.239.768
BTW nummer BE 0459239768
Rekeningnummers
educatie BE86 1030 5638 4350
tuincafetaria BE57 7330 7033 5235
Volg ons op sociale media
Terug naar de inhoud