- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

De natuur en natuurparken van Oeganda
Donderdag 14 december 2017, 20 – 21.30 uur
Wanneer men spreekt over reizen naar Afrika denkt men misschien in de eerste plaats aan landen als Kenia, Tanzania of Zuid-Afrika. Nochtans heeft Oeganda, wat natuur betreft, heel veel te bieden en daarbij troeven die voorgenoemde landen niet hebben.
We starten onze rondreis in Murchison Falls nationaal park in het noordwesten. Door dit park stroomt de Witte Nijl met talrijke watervallen en stroomversnellingen om uit te monden in het Albertmeer. Hier vind je  naast olifanten, Oeganda kobs, buffels, oribi’s en hartenbeesten ook de zeldzamere Rothschild giraffen en de snelste aap van Afrika, de huzaaraap. Hier huizen ook leeuwen, luipaarden en hyena's. In de Nijl verblijven een groot aantal krokodillen en nijlpaarden en het vogelleven op en aan de oevers van deze machtige stroom is buitengewoon. Visarenden, ibissen, ijsduikers, reigers, allemaal in grote aantallen aanwezig in en rond de met papyrus begroeide oevers. Ook het nationaal symbool van Oeganda, de kroonkraanvogel en de zeldzame schoenbekooievaar is in dit schitterend ecosysteem te zien.
In Kibale nationaal park gaan we te voet door het oerwoud op zoek naar een chimpanseefamilie. Het is een geweldige belevenis om door dit ongerepte laaglandoerwoud te trekken en naast de prachtige plantensoorten meerdere apensoorten te spotten. De volgende stop is Queen Elisabeth nationaal park. Hier vindt je naast de traditionele savannedieren ook de boomklimmende leeuwen. Een boottochtje op het Kazinga kanaal brengt ons dan weer in het vogelparadijs. Afrikaanse zeearenden, nimmerzat, pelikanen, te veel om op te noemen.
Het hoogtepunt van deze reis is een bezoek aan Bwindi Impenetrable Forest. In Oeganda verblijven de helft (ongeveer vierhonderd) van 's werelds populatie aan berggorilla's, waarvan het overgrote deel hier.
Enkele families van deze prachtige dieren zijn met zorg gewoon gemaakt aan menselijk contact en kunnen dan ook een uur per dag bezocht worden. Alleen de voettocht door het tropisch regenwoud is al een uitzonderlijke belevenis, maar oog in oog staan met een indrukwekkende zilverrug is onvergetelijk. Ook in Mhahinga nationaal park verblijven nog een aantal gorilla's en de zeldzame Golden monkeys. Hier kan je ook wandelen door overweldigende regenwoudnatuur en grote bamboebossen.
In Lake Mburu nationaal park kan je naast de talrijke vogelsoorten ook onder andere nog steppezebra's, elandantilopen en verschillende soorten bokken waarnemen.
We sluiten onze reis af met een bezoek aan de botanische tuin van Entebbe, waar je nog een mooie selectie van tropische bomen en vegetatie kan zien middenin de stad.
o    Organisatie: Hortus ter Saksen vzw
o    Spreker: François Seghers
o    Plaats: hoevegebouw  Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren
o    Graag uw komst vooraf melden via francoisseghers@skynet.be
o    Deelname: gratis
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu