- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Voorstelling tuinreis Normandië
Donderdag 23 november 2017, 20 uur
De meerdaagse tuinreis in het  hemelvaartweekend 2018 (donderdag 10 mei tot zondag 13 mei 2018)brengt ons weer naar Frankrijk, met name naar het mooie Normandië en dan vooral naar de Haute-Normandie.
Onderweg bezoeken we in Cassel de Wouwenberghof. Een prachtige tuin geïnspireerd op de Vlaamse schilderkunst. Deze tuin werd zelfs in 2011 uitgeroepen tot mooiste tuin van Frankrijk. Veel vormsnoei en 18 tuinperken liggen hier klaar om bewonderd te worden. Vóór we Normandië binnenrijden bezoeken we in Picardië les jardins de Maizicourt, een superromantische tuin met onder andere een grote collectie Japanse kerselaars, een prachtige moestuin en boomgaard. Nadien stappen we af in Le jardin du Mesnil waar oa Magnolia sp., Rhododendron sp. en Cornus sp.bijzonder harmonieus samen groeien.
We brengen ook een dag door in Giverny en omgeving waar we de tuinen van Monet en het museum van de impressionisten met zijn schitterende tuinen bezoeken. Onderweg daar naartoe gaan we ook de parktuin van Acquigny bekijken, waar onder meer verschillende grootste bomen van Frankrijk te bewonderen zijn.
De derde dag brengt ons onder andere naar het kunstenaarsdorp Varengeville-Sur-Mer aan de kust, waar we het schitterende Bois des Moutiers bezoeken. Deze unieke tuin met villa is het resultaat van een samenwerking tussen de bekende Engelse architect Edwin Lutyens en de landschapsarchitecte Gertrude Jekyll. Enig in Frankrijk en mooi in alle seizoenen! We voorzien ook een wandeling door het dorp waarvan Monet zo mooi de kerk geschilderd heeft. Op het zeemanskerkhofje ligt de kunstschilder Georges Bracque begraven en heb je een prachtig uitzicht over de zee.  Eén van de hoogtepunten van de reis wordt de tuin Le Vastérival, die we daarna bezoeken. Dit meesterwerk werd aangelegd door de, onder tuinliefhebbers, wereldberoemde prinses Sturdza in de jaren vijftig van vorige eeuw. In deze tuin van twaalf hectare, die een hele vallei beslaat, bevinden zich duizenden soorten planten en bomen die door de prinses op hele strenge criteria werden geselecteerd. Merkwaardig is hier de snoeitechniek "taille de transparence" die ze ontwikkelde om door de takken van bomen en struiken de achterliggende bloemen en uitzichten beter te kunnen zien. Op onze terugweg bezoeken we ook nog les jardins d'Agapanthe, een kleinood van een tuinarchitect, zonder grasperk maar volgepakt met bloemen en planten en heel veel bomen, vooral coniferen.
De laatste dag brengt ons eerst naar Vascoeuil waar we de tuinen en het park bezoeken.  Hier bevindt zich naast een tuin "á la Française" een schitterende beeldentuin met onder andere werken van Dalí, Vasareli, Bracque. Op onze terugweg stappen we af in Gerberoy, dorp van schilders en rozen en één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Even de benen strekken, de sfeer opsnuiven en genieten van de rust. Onze reis afsluiten doen we in de tuinen van Séricourt. Hier wachten ons meer dan dertig tuinkamers met elk een andere atmosfeer. De tuin werd volledig ontworpen door de eigenaar en zijn zoon. Blikvangers zijn onder andere veel snoeivormen en een enorme "rozenboogloofgang". Een pareltje!
We verblijven in een hotel in de buurt van Rouen op basis van half pension.
Op het ogenblik van het ter perse gaan hadden we nog niet alle details van de reis kunnen vastleggen. Daarom kunnen de volgorde van en  sommige tuinen evenals de prijs nog veranderen.
o    Organisatie: Hortus ter Saksen vzw
o    Reisbegeleiding en info: François Seghers en Christa Maes francoisseghers@skynet.be
o    Plaats: hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren
o    Deelname voorstelling: gratis
o    Deelname tuinenreis: om en bij 560 euro


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu