- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Natuurexpo zaden op reis / Fruitexpo
Zondag 30 september tot zondag 28 oktober,
maandag tot vrijdag,  9 – 16.30 uur / zondag, 14 – 18 uur
Mensen kunnen lopen, fietsen, de bus nemen,…planten niet. Toch lukt het hen om op de vreemdste plaatsen terecht te komen. Dit doen ze door hun zaadjes op reis te sturen. Of spreken we over zaden? Het grootste zaad ter wereld wordt immers een 0,5 m groot en weegt 30 kg. Het is de zeekokosnoot of ‘coco de mer’ die voorkomt op een  eiland in de Seychellen. Ook het kleinste zaadje, stoffijn,  van de bijenorchis is te bespeuren.
In de expo helpt de zoekkaart op de vloer je bij de identificatie van een vrucht, de drager van de zaden. De antwoorden op de vragen op de vloerstickers  vormen de sleutel naar de verschillende vruchttypes. Een korte beschrijving van de vrucht vind je in de verschillende kamertjes van het doolhof. Droge vruchten vind je onder de vorm van een doosvrucht bij klaproos, een peul bij boon of een splitvrucht bij esdoorn.  Als bes  tonen we graag de pompoen, als appelvrucht de mispel en als steenvrucht de  walnoot! Wie gewoon een tomaat, appel of perzik had verwacht, wordt niet ontgoocheld, want zowel planten van bij ons als vruchten waar we veel mee te maken hebben, komen aan bod.
In deze expo in de hoeve ontdek je  hoe zaden op reis gaan. Vruchten kennen allerlei aanpassingen om zich te laten meenemen door wind en water, door vogels en zoogdieren, zelfs mieren doen mee. Ook langs de weg of in een reusachtig schip wordt menig vruchtje getransporteerd.
 
In de fruitexpo in het kasteel ontdek je talrijke appel- en perenrassen, bijeen gezocht door de Nationale Boomgaardenstichting (NBS). De verzameling start met 800 appel- en perenrassen en afhankelijk van de houdbaarheid kan het aantal naar het einde toe afnemen.
o    Organisatie: NEC Hof ter Saksen, gemeente  Beveren, Nationale boomgaardenstichting vzw, Wase Imkersbond en Velt Waasland
o    Plaats: hoeve Hof ter Saksen / kasteel Hof ter Saksen (zondag) of open stelling van fruitexpo bij een begeleid bezoek
o    Info: natuurontwikkeling@beveren.be of  T 03 750 18 66
o    Gratis

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu