- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Dagtrip naar Nederland
Zaterdag 22 september, 7 – 19 uur
Deze dagtrip naar Nederland brengt ons naar enkele merkwaardige tuinen.
Onze eerste stop is de privétuin van Piet Oudolf in Hummelo.
Sinds 1982 woont en werkt Piet Oudolf in Hummelo in de Gelderse Achterhoek. Zijn eigen tuin is 4000 m² en hoort bij een boerderij uit 1850. Piet is vooral gespecialiseerd in het gebruik van siergrassen in combinatie met vaste planten. Hij is een belangrijke vernieuwer die met zijn beplantingstechniek de afgelopen dertig jaar een kleine revolutie veroorzaakte in de tuin- en parkarchitectuur. Omdat de tuin nog slechts enkele maanden voor het publiek zal geopend zijn, maken we van de gelegenheid gebruik om deze privétuin alsnog te bezoeken. Eind 2018 sluit hij definitief de poort.
Rond de middag komen we aan in het 300 ha grote Máximapark in de omgeving van Utrecht, waar we eerst gaan lunchen in het parkrestaurant Anafora. De Vlinderhof in dat enorme park is een bijzondere tuin omdat hij ontworpen werd door Piet Oudolf én omdat het een bewonersinitiatief is. De tuin is namelijk tot stand gekomen in opdracht van initiatiefnemers uit de buurt en werd ook door hen aangeplant. Hij wordt nu door hen met liefde én passie beheerd en piekfijn onderhouden. En dat is er aan te zien!
Wie is Piet Oudolf?
De internationaal bekende tuinarchitect Piet Oudolf is een van de belangrijkste tuin - en landschapsarchitecten wereldwijd en is de belangrijkste vertegenwoordiger van de “Dutch Wave”. Hij ontwerpt tuinen als levende bloemenschilderijen, en staat bekend als de Rembrandt van de tuinen. In zijn ontwerpen staan de vorm en structuur van de planten centraal, de kleuren zijn een toegevoegde waarde. De levenscyclus van de plant, met alle stadia van jong groen tot uitgebloeide restanten vormen een belangrijk aspect en zorgen voor een natuurlijk uitzicht. Zijn tuinen zijn vooral bekend in het buitenland, met de High Line en de Gardens of Remembrance in New York als zijn bekendste realisaties. Om ook in Nederland mensen te laten genieten van Oudolfs werk ontstond het idee voor de Vlinderhof, met als ontwerpopdracht: een tuin die in elk seizoen de moeite waard is om te bezoeken.
 
In de namiddag komen we aan in Boskoop, waar we de bekende plantenkwekerij Esveld bezoeken. Deze kwekerij heeft niet alleen een enorm assortiment van tuinplanten en -bomen, maar beheert ook tien Nederlandse nationale plantencollecties, waarvan die van Hydrangea en esdoorn de bekendste zijn. De Japanse esdoorntuin met zijn eeuwenoude exemplaren trekt trouwens bezoekers van over heel de wereld.
o    Organisatie: Hortus ter Saksen vzw i.s.m. Present Cars
o    Reisbegeleiding en info:  François Seghers, coisseghers@gmail.comM 0032 475 23 34 86
o    Plaats afspraak en vertrek bus: parking Cultuur Centrum ter Vesten, Gravenplein 2, 9120 Beveren
o    Deelname: 50 euro, inclusief busreis, inkom Hummelo en lunch met drank in parkrestaurant Anafora in het Maximapark. De Vlinderhof en kwekerij Esveld zijn gratis.
o    Inschrijving zo spoedig mogelijk door naam en deelname te mailen naar coisseghers@gmail.com en betaling van 50 euro op BE86 1030 5638 4350 (NIEUW REKENINGNUMMER!) van Hortus ter Saksen vzw met vermelding van naam deelnemer(s) en dagtrip Nederland 

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu