- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Voorstelling tuinenreis 2019: Devon, Cornwall en Tresco
Donderdag 8 november, 20 uur
In het zuidwesten van Engeland liggen Devon en Cornwall en in het uiterste zuidwesten van Cornwall liggen de Scilly Islands, eigendom van de Duchy van Cornwall, van prins Charles dus. Daar ligt het ultieme doel van onze Hemelvaart-tuinreis van 2019. We bouwen vijf dagen op om uiteindelijk in Sint-Nicolas terecht te komen.
Op de eerste dag stoppen we in de buurt van Londen. We bezoeken er de tuin van de Queen, genoemd naar Sir Eric Savill, directeur van de bossen van de Kroon: niet overdreven groot, maar bijzonder fraai ingericht.
Op de tweede dag doen we Knighthayes aan. Dat domein is veel meer dan zijn beroemde, hellende ommuurde tuin, vol erfgoedrassen van groenten en snijbloemen. Daarna volgt Marwood Hill garden, een charmante privétuin, met onder andere de nationale collectie van astilbes. Daarnaast staan er nog heel wat interessante bomen en struiken en boven in de tuin, krijg je ook verre landschappen te zien.
Dag drie gaat naar Rosemoor, de westelijke parel aan de kroon van de Royal Horticultural Society. Naast de oorspronkelijke tuin van  Lady Anne Berry, heeft de RHS er heel wat inspirerende tuinen ontwikkeld. En het wordt misschien nog beter in The Garden House, waaraan Lionel en Katherine Fortescue de rest van hun leven wijdden, nadat Lionel met pensioen ging. Keith Wiley voegde er nog een flinke portie romantiek aan toe en begon nadien boeken te schrijven over zijn “tuinvisie”. On the wild Side  gaat over de meer naturalistische aanpak, die hij voorstaat.
En dan maar naar het alomgekende Eden Project. Meer dan een tuin van tuinen, is het ook een educatief project om de problemen van de biodiversiteit in de wereld aan te kaarten. Daarnaast is er ook aandacht voor het leven van de mensen die in de voorgestelde biomen  wonen en milieuproblemen in het algemeen. Nog voor hij het Eden Project opstartte, was archeoloog Tim Smit al aan de slag met The Lost Gardens of Helligan, die hij samen met heel wat enthousiastelingen van  onder een “oerwoud” tevoorschijn toverde. Het verhaal is nog niet helemaal af, maar er is al heel wat interessants te zien, zeker voor wie van tuingeschiedenis houdt.
Dag vijf voert ons naar Trelissick, een tuin met een aantal prachtige oude bomen en mooie vergezichten. Omdat we alweer verder in het westen zitten, worden de planten ook voortdurend  exotischer. In Tremenheere voegen de eigenaars daar ook nog een aantal grote kunstwerken en installaties aan toe en je krijgt er een schitterend uitzicht op de Saint-Michaelmount bovenop.
Dag zes is er een om van te snoepen, maar er is een kost aan verbonden: vroeg uit de veren en laat terug thuis. We nemen de Scillonian naar Saint-Mary’s en daarna een ander bootje naar Tresco. Sint-Nicolas is het doel, meer bepaald de Benedictijnerpriorij van Sint-Nicolas. Daar schiet nauwelijks wat van over, maar de ruïnes zijn wereldberoemd onder de naam Tresco Abbey en dan vooral om zijn tuinen. Op de hele zuidhelling groeien zo’n 20.000 verschillende soorten en variëteiten van vooral subtropische planten. Je hebt er bovendien weidse uitzichten op de omliggende eilanden.
De laatste dag hebben we helemaal nodig om voor middernacht in Beveren terug te geraken.
De reis begint op OLH-Hemelvaart  2019 en duurt 7 dagen: van donderdag 30 mei tot en met woensdag 5 juni 2019.  Dit is het meest waarschijnlijke scenario. Bij de voorstelling zal alles definitief zijn en de prijs bekend.
o    Organisatie: Hortus ter Saksen vzw
o    Reisbegeleiding en info:  Dirk De Roose, dirk.de.roose@scarlet.be
o    Plaats voorstelling: Hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren
o    Deelname: gratis reisvoorstelling. Inschrijven voor de reis is mogelijk van zodra de voordracht beëindigd is, gevolgd door een overschrijving van het voorschot.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu