- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Daguitstap naar Nederland
Zondag 11 september 2022, 08.30 - 19 uur
Onze daguitstap naar Nederland wordt stilaan een jaarlijkse gewoonte. Dit jaar maken we een trip naar Rotterdam, Dordrecht en Nationaal Park De Biesbosch.
In de voormiddag bezoeken we Trompenburg Tuinen en Arboretum. Trompenburg is een prachtige botanische tuin van 8 ha met een rijke historie. Hij bevindt zich in de wijk Kralingen aan de rand van Rotterdam en bezit een rijke collectie aan bomen en planten. Een aantal jaren geleden is men gestart met een voedselbos dat nu in volle ontwikkeling is. In Trompenburg beheert men de Nederlandse nationale collecties van Quercus (eiken), Fagus (beuken), Ilex (Hulst) en Hosta. Trompenburg is een ware ontdekking voor natuur- en rustzoekers uit binnen- en buitenland.
In het arboretum is ‘s middags een broodjeslunch voorzien.
 
Na de middag brengen we eerst nog een bezoek aan de fruit- en moestuin van hotel en restaurant Villa Augustus in Dordrecht. Deze tuin werd in 2010 door het Engelse tuinmagazine Gardens Illustrated uitgeroepen als eerste niet-Engelse tuin tot Garden of The Year. De tuin van 1,5 ha levert de groenten, de bloemen en het fruit voor de klanten van het hotel en het restaurant ernaast.
 
Daarna vertrekken we naar Nationaal Park De Biesbosch in de buurt van Werkendam. Dit uniek beschermd natuurgebied is een van de grootste zoetwatergetijdengebieden van Europa en beslaat zo’n 90 km2. Kenmerkend zijn ook de kreken en wilgenvloedbossen. Het gebied bezit een rijke planten- en dierenwereld die zeer typisch zijn voor dit soort van ecosysteem. Bevers en een groot aantal vogel- en vissoorten voelen er zich thuis. Sedert een aantal jaren broeden er ook enkele koppels vis- en zeearenden.
 
We nemen aan het Museumeiland de fluisterboot en laten ons gedurende een uur en een kwart rondvaren door de smalle kreken en sloten en tussen de weelderige plantengroei. Ondertussen krijgen we van de schipper uitleg over de speciale natuurwaarden van het gebied. Indien het weer het toelaat kunnen we nog een korte wandeling maken door de grienden langs de kronkelende paden. Inbegrepen in het ticket van de rondvaart is een inkomticket van het museum waar men meer info kan krijgen over de natuur en de geschiedenis van het Nationaal Park.

Organisatie Hortus ter Saksen vzw.
  • Reisbegeleiding: François Seghers, natuur- en plantentuingids.
  • Waar? Vertrek bus: Gravenplein, aan CC. Ter Vesten te Beveren op zondag 11 september om 8.30 uur. In arboretum Trompenburg krijgen we een lunchbuffet geserveerd met soep, sandwiches, wraps, fruitsap en thee of koffie. Dit is in de prijs begrepen.
  • Deelname: 75€ per persoon.
  • Inschrijven via coisseghers@gmail.com, en overschrijven van 75 euro op rekening van Hortus ter Saksen BE86 1030 5638 4350 met vermelding van Uitstap Nederland, naam en mailadres per deelnemer. De inschrijvingen worden op 2 september afgesloten.
  • Wanneer? Zondag 11 september 08.30 tot 19 uur.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu